Muziekacademie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Muziekacademie

Beschrijving

Muziekacademie in laatmoderne, brutalistische stijl, in opdracht van het gemeentebestuur Ekeren en naar ontwerp van de architecten Julien Van Agtmael en Luc Matthyssen, met bouwaanvraag uit 1979. Het gebouw is ingeplant in een grote open ruimte die deels gebruikt wordt als parking en recreatieruimte. Omvangrijk complex van één à twee bouwlagen met een plastische, gestapelde volumetrie, die de functionele indeling weerspiegelt. Het ontwerp betrekt het gebouw op zijn omgeving, met lesruimtes grotendeels gericht op het noorden en westen (avondschool), geschakeld rond de gesloten concertzaal.

Het betreft een bakstenen gebouw op betonskelet en met brede doorlopende betonnen daklijst met afgeschuinde rand (brutalisme), onder grotendeels platte bedaking. Multifunctioneel gebouw (klaslokalen, concertzaal, administratieve, technische en recreatieve ruimtes), opgevat als een complex spel van uitspringende volumes. Het L-vormig grondplan volgt de vorm van het bouwblok. De 'binnenkant' van de L-vorm, georiënteerd op het noorden, is volledig geopend en voorzien van een inkomluifel die doorloopt over de volledige breedte van de noordoostelijke gevel en aldus dienst doet als overdekte recreatieruimte. De noordwestelijke gevel bestaat grotendeels uit een reeks trapsgewijs uitspringende erkers, met op het noorden afgeschuinde hoeken, die doet denken aan het bejaardentehuis Sint-Vincentius dat architect Ferre Verbaenen realiseerde in de Dorpstraat (relict). Zuidwestelijke gevel met uitspringende, quasi-zelfstandige klaslokalen, gevelbreed geopend en voorzien van schuine bovenlichten. De zuidoostelijke en noordoostelijke gevels zijn grotendeels gesloten (op bovenlichten na) en herbergen de concertzaal; voorzien van monumentale betonnen kokers voor voorzieningen en poort nabij de toegangsweg voor technische levering.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 803 # 4931.

Auteurs: Cappuyns, Toon

Aanvullende informatie

Het onderzoek in 2012 nam de gegevens over de architecten vermeld in het bouwdossier fout over. Architect Luc Matthyssen werkte niet mee aan dit dossier.

Architecten Julien Van Agtmael (Merksem) en Jozef De Graef (Brasschaat) stonden in 1979 samen in voor de opmaak van de plannen en de opvolging van de uitvoering.

• Informatie verkregen van Luc Matthyssen (juli 2021).