Villa Fernandine

Beschrijving

Villa ontworpen door architect Léon Ide (De Haan) van 1962 in sobere regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl. Getypeerd door scherpe pannen zadeldaken met dakkapellen en geprofileerde schoorstenen. Witgeschilderde baksteenbouw op zwartgepikte plint. Elementen die verwijzen naar landelijke architectuur zie sierankers, steunberen, dievenijzers, omlijste ingang. Vensters met sierluiken. Bouwplan vermeldt als bouwmateriaal: "Gevel in parement van brieken der streek gevoegd en met silexore, beschilderd witte kleur; plinten zwart geteerd; omlijstingen van inkomdeur in kunstblauwsteen; dakingen in halfronde rode Vlaamse pannen; puntgevels bekleed met zijgevelpannen; dakingen van standvensters, ook de zijkanten, in tegelpannen nummer 301; buitenschrijnwerk in grenenhout wit en groen schilderwerk". Omgevende beboomde tuin met lage witgeschilderde bakstenen afsluiting (met zwartgepikte plint).

• Archief Onroerend Erfgoed - Afdeling West-Vlaanderen, Archiefnummer W/00266.
  • Herwaarderingsplan Concessie De Haan, Kleio en Mino, 2011.