erfgoedobject

Huis Onze Wensch

bouwkundig element
ID
214513
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214513

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Onze Wensch
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Burgerwoning "Onze Wensch" (plakkaat boven deur) of "Villa Maria" (ontwerp), gebouwd in opdracht van C. Drossaert met bouwaanvraag van 1912, opgemaakt door aannemer J. Verschueren.

Half vrijstaand huis van twee bouwlagen en twee traveeën onder pannen zadeldak, met voortuin. Eenvoudige eclectische gevel met rood bakstenen parement met gebruik van witte en blauwe decoratieve baksteen in banden, ontlastingsbogen, ter hoogte van borstweringen en als omlijsting van het oculus onder het dak. Brede venstertravee bekroond door fronton met oculus en smalle, licht inspringende toegangstravee. Steekbogige gevelopeningen op hardstenen dorpels en met goed bewaard houtwerk: onder meer bovenlichten met organische roedeverdeling, wat gedetailleerd op de geveltekening is weergegeven. Dubbele vensterdeur ter hoogte van de verdieping, met ijzeren balustrade. Dubbele deur voorzien van deurvensters met organisch decoratief traliewerk; toegang via arduinen treden. Gelijkvloers en verdieping bekroond door arduinen waterlijsten. Achtergevel met veranda. Plattegrond ontvouwt een typisch, op de 19de-eeuwse enkelhuisindeling, met rechts een gang die twee in elkaar overlopende kamers toegang verschaft, namelijk salon en eetkamer. Aansluitend bij de eetkamer een veranda; daarnaast en keuken met aansluitende bijkeuken. Ook waardevol als onderdeel van het ensemble met de belendende villa's.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers, 802 # 2059, 802 # 3011.

Auteurs: Cappuyns, Toon
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Huis Onze Wensch [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214513 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.