erfgoedobject

Villa ontworpen door John Voet

bouwkundig element
ID
214515
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214515

Juridische gevolgen

Beschrijving

Villa gebouwd in opdracht van de Antwerpse bouwmaatschappij Voorspoed en naar ontwerp van bouwmeester John Voet uit 1910. Eclectische woning van twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Voortuin omheind, met poort en decoratief traliewerk aan straatzijde. Voorgevel integraal met bekleed met een parement in witte decoratieve gevelsteen, met gebruik van zwarte steen voor banden en metselbogen. Zijgevels uit rode baksteen met banden en metselbogen van zwarte en witgele steen. Getoogde gevelopeningen.

Voorgevel met bordes (gelijkvloerse veranda afgebroken) voor dubbele vensterdeur met zijlichten. Hierop afgelijnd venster met zijlichten ter hoogte van de verdieping. Uitspringende verdieping onder het dak, met vakwerk (weggewerkt of afgebroken?) en steunend op houten consoles (weggewerkt). Aan de rechterzijgevel aangebouwd, in het dak uitspringend trappenhuis van een travee en drie bouwlagen, onder plat dak met bekanteelde rand. Hiervoor aanzet van twee bouwlagen onder pannen dak, waarvan het gelijkvloers tot portaal geopend is door hardstenen rondbogen, verstevigd met decoratieve spanijzers, met Dorische zuil op de hoek. Deur met twee betraliede deurvensters. Trappenhuis en aanzet met betraliede gelijkvloerse vensters. In de loop van 20ste eeuw werd het achterste gedeelte van de woning bepleisterd, met similivoeg. Achtergevel met op de hoek ingebouwde veranda.

  • VANVELDHOVEN S. (projectleidster) 2008: Snelinventarisatie St. Mariaburg Ekeren, Archiefonderzoek Havermans.

Auteurs: Van den Borne, Steven; Cappuyns, Toon
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa ontworpen door John Voet [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214515 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.