Villa met houten portiek

Beschrijving

Landhuis in cottagestijl, gebouwd in het begin van de 20ste eeuw. Vrijstaande woning van een drietal traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldaken. De voorbouw heeft een zadeldak met nok loodrecht op de straat, de achterbouw een zadeldak met nok evenwijdig aan de straat, uitspringend in rechterzijgevel.

Bakstenen gevels met gebruik van gele en zwarte baksteen voor doorlopende banden, metselbogen en reliëfveld onder het dak (oorspronkelijk wellicht met opschrift). Voorgevel voorzien van vensterdeuren onder gemetste segmentbogen. Puntgevel met uitkragende dakrand op houten consoles. Opmerkelijk bewaard gebleven oorspronkelijke houten portiek, in zeldzaam goede staat en karakteriserend voor de recreatiearchitectuur te Sint-Mariaburg. De portiek bestaat uit een dak met decoratieve lijst op consoles en pijlers met daartussen balustrades en zonneweringen, alle uit decoratief gesneden hout, op een geopend bakstenen platform. De portiek is voorzien van een centraal uitspringend 'middenrisaliet' onder fronton. De achterbouw springt uit in rechterzijgevel en bevat een toegangsdeur (onder met pannen bedekte luifel op houten pijlers waartussen balustrades) en een verzonken garagepoort.

Auteurs: Van den Borne, Steven; Cappuyns, Toon