Vrijstaande woning in laat-modernistische stijl

Beschrijving

Vrijstaande woning in laat-modernistische stijl gebouwd in opdracht van J. Decock, naar een ontwerp van architect Lode Wouters uit 1963. Bakstenen woning van één à twee bouwlagen onder leien zadeldak dat doorloopt in het lessenaarsdak van de voorbouw. De rechthoekige gevelopeningen zijn doordacht geplaatst, veelal doorlopend en ter benadrukking van hoeken. Dit geeft rust en een beheerst ritme aan de witgeschilderde gevels. Het straatnummer in de bovenhoek van de voorgevel ter beklemtoning van dit principe was onder meer een handelsmerk van Omer Van Agtmael, in wiens bureau Lode Wouters naar verluidt een tijd werkte. De monumentaal geopende inkomtravee in de oksel van voor- en hoofdbouw geeft licht aan de trapzaal. Achtergevel met geopend gelijkvloers en dakvensters. De plattegrond omvat de drieledige woonkamer opgedeeld in de zithoek met open haard, de eet- en studiehoek gescheiden door een kastenwand, aansluitend de keuken en speelhoek; voorbouw met garage, bovenverdieping met slaapkamer, badkamer, twee kinderkamers en logeerkamer.

In 1992 werd de voorbouw uitgebreid met een bijkomende slaapkamer naar ontwerp van architect Fons Mostien uit 1992. Hierdoor werd de inkomtravee afgeschermd van de straat en ging de heldere opbouw van het oorspronkelijk concept gedeeltelijk teniet.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 803 # 1370 en 872 # 283.

Auteurs: Cappuyns, Toon