Villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa

Beschrijving

Vrijstaande woning in naoorlogs modernisme, gebouwd in opdracht van Omer Cuvelier, naar een ontwerp door architect Jules Demeyere uit 1959. Gespiegelde volumes onder lessenaarsdaken (anders gezegd: een laag zadeldak, doorbroken door een inspringende inkom), vergelijkbaar met de woning Clauwens in de Berkenlaan. Het verhoogde gelijkvloers draagt bij tot het zwevende karakter. Witgeschilderde baksteenbouw in combinatie met houten gevelbekleding; speelse gevelopeningen. Hoge schoorsteen als verticaal accent, op de bouwplannen ingetekend aan de tegenoverliggende zijgevel. Interieur opgebouwd volgens het principe van de split-level, met centrale inkom- en traphal. L-vormige woonkamer aan de straatzijde: dubbelhoge zithoek met haard, waarbij gelijkvloers de eethoek aansluit en op de open mezzanine de slaapkamer met badkamer. Keuken, speelkamer en kantoor, waarboven jongens- en meisjeskamer aan de tuinzijde. Aanleunende halfondergrondse garage met dakterras.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 803 # 36.

Auteurs: Cappuyns, Toon