Dorpswoning met café

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning met café

Beschrijving

Woonhuis met café uit het tweede kwart van de 20ste eeuw. Gebouw van twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak met mechanische pannen. Bakstenen voorgevel op gecementeerde plint. Gelijkvloers bekroond door gecementeerde puilijst. De cafépui bestaat uit drie geopende traveeën ingevuld met bewaard houtwerk, namelijk centraal een driezijdig inspringend portaal en links en rechts guillotineramen. Verdieping met centraal een driezijdige, wit bezette erker en links en rechts rechthoekige vensteropeningen, telkens met glas in lood in de bovenlichten en borstweringen van donkerdere bakstenen in verticaal verband.

Tegen de linkerzijgevel, een bouwdeel van twee traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak. Voorgevel bezet. Muurankers ter hoogte van, het gebinte in voor- en zijgevel. Vierkante muuropeningen op ongelijke hoogte bestaande uit houten ramen waarvan één beluikt. Dit is wellicht een restant van een hoeve uit de 18de eeuw of zelfs teruggaand tot de 17de eeuw.

• Documentatiecentrum Antwerpse Noorderpolders, Primitieve kadasterkaart Ekeren circa 1850.

Auteurs: Cappuyns, Toon