Lage dorpswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Lage dorpswoningen

Beschrijving

Voormalig café "'De Leeuw", wellicht gebouwd circa 1836-1842. Dorpswoning van één bouwlaag onder doorlopend zadeldak met mechanische pannen en dakvensters; refereert aan de vorm van een hoeve, op dit kruispunt van twee oude wegen. De aansluitende woningen nummers 343-347 zijn van hetzelfde type, maar minder gaaf bewaard.

De voorgevel van café De Leeuw wordt volledig geopend door een opvallende, gevelbrede houten winkelpui, horende bij de beenhouwerij die circa 1990 sloot. De pui beslaat uit een deurtravee, drie venstertraveeën en een driezijdig inspringende inkomtravee, onder doorlopende rolluikkast. Het interieur van de beenhouwerij is intact bewaard.

• Mondelinge inlichting Koen Palinckx, 2011.
  • Foto Inventarisatie Ruimtelijke Ordening, 1980.
  • KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3ND, Brussel - Turnhout, pagina 311.

Auteurs: Cappuyns, Toon