Villa De Heide

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa De Heide

Beschrijving

Villa "De Heide" uit circa 1911 naar ontwerp van John Voet, in opdracht van Bouwmaatschappij Voorspoed.

Landhuis in cottagestijl van twee bouwlagen en twee traveeën onder zadeldak. Gevels van rode baksteen met doorlopende banden van donkere baksteen. Voorgevel geopend door vier vensterdeuren met wellicht oorspronkelijk houtwerk onder ijzeren I-balken met rozetten. Opvallend halfronde vensterdeur onder het dak, met houten borstwering en wellicht bewaard glaswerk en houtwerk onder een gemetselse ontlastingsboog. De bezette band erboven was oorspronkelijk bedoeld om het opschrift DE HEIDE te bevatten. Houten balkons doorlopend langsheen voor- en zijgevels vormen een wandelgang onder het sterk overkragend dak. Dak en balkon steunen op houten pijlers.

Beplankte achterbouw van twee bouwlagen onder zadeldak tegen linker zijgevel, mogelijk van later datum (het plan van 1911 voorzag op die plaats een serre). Interieur met aandacht voor comfort waarvan getuige de badkamer en het toilet binnenshuis.

• Stadsarchief Antwerpen, Modern Archief, bouwdossier 802 # 327.
  • HAVERMANS A.-M. 2007: Wie zaait zal maaien. Antverpia en Sint-Mariaburg, Antwerpen, 54.