Villa Charlotte

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Charlotte

Beschrijving

'Villa Charlotte', eclectisch burgerhuis daterend van circa 1900 naar ontwerp van Floris Verbraeken, de Antwerpse bouwmeester die heel wat gebouwen in Sint-Mariabrug ontwierp. Half vrijstaand woning van twee bouwlagen en twee traveeën onder zadeldak bedekt met leien en voorzien van een dakvenster; inspringend ten aanzien van de rooilijn. Bakstenen voorgevel en zijgevel met opvallende hoekkettingen in bezetting. Gebruik van zwarte baksteen in metselbogen en in de zijgevel doorlopende band onder het dak. Licht getoogde gevelopeningen. Inspringende travee met bewaard houten balkon op consoles en met balustrade. Hoekrisaliet met gelijkvloers bekroond door in de zijgevel doorlopende geprofileerde lijst, met twee gekoppelde rondbogige vensters onder overkoepelende metselboog, onder puntdak met wimberg.

• VANVELDHOVEN S. (projectleidster) 2008: Snelinventarisatie St. Mariaburg Ekeren, Archiefonderzoek Havermans.

Auteurs: Cappuyns, Toon