erfgoedobject

Dokterswoning in zakelijke art-decostijl

bouwkundig element
ID
214552
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214552

Juridische gevolgen

Beschrijving

Dokterswoning met praktijkruimte in zakelijke art-decostijl, gebouwd in opdracht van de arts Constant Bortels, naar ontwerp van architect Pierre Backer Overbeek uit 1935. Rijhuis in halfopen bebouwing van twee bouwlagen, twee traveeën aan straatzijde en een hoektravee, onder pseudomansarde bedekt met leien. Lage ommuring aan de straatzijde met buisijzeren balustrade.

Gevels van donkere baksteen op arduinen plint met getraliede keldervensters. Zijtraveeën met vensterpartijen gevat in een natuurstenen gevelveld. Hoektravee met inspringend portaal, waarboven een halfrond balkon met een structuur van beton en een borstwering van baksteen en buisijzer. Het pand krijgt een dynamisch karakter door de karakteristieke afronding van de hoekpartij, doorgetrokken in de gevelopstand, de balkonborstwering en het dak. Geometrisch getraliede deurvenstertjes, portaallicht en vensters in de zijgevel.

Volgens de bouwplannen is de plattegrond georganiseerd rond de traphal met bovenlicht in het centrum van de woning. Privévetrekken (enfilade van salon, eetkamer en veranda, en keuken) en dokterskabinet (wachtkamer, apotheek en consultatie) met gemeenschappelijke inkomhal. Op de verdieping vijf slaapkamers (waaronder kinder-, gasten- en meidenkamer), bad- en naaikamer; zolders onder het dak. De aanleunende garage behoort tot het oorspronkelijke bouwprogramma.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 802 # 3439 en 802 # 3675.
  • VANVELDHOVEN S. (projectleidster) 2008: Snelinventarisatie St. Mariaburg Ekeren, Archiefonderzoek Havermans.

Auteurs: Cappuyns, Toon
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dokterswoning in zakelijke art-decostijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214552 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.