Samenstel van twee rijwoningen

Beschrijving

Samenstel van twee eenvoudige, eclectische rijwoningen uit 1909, gebouwd in opdracht van Henri Vervoort, uitbater van café op belendend nummer 589. De woningen tellen twee bouwlagen en telkens twee traveeën onder zadeldaken. Bakstenen voorgevels op breukstenen plint, met licht getoogde gevelopeningen. Gebruik van gele, rode en zwarte baksteen voor doorlopende banden, metselbogen, borstweringen en doorlopend fries onder het dak. Doorlopende houten kroonlijst met klossen.

Op nummer 591 bewaard houtwerk van gelijkvloerse raam en deur. Deur met bovenlicht en decoratief betraliede deurvensters. Op nummer 593 bewaard balkon bestaande uit natuurstenen platform op consoles, waarboven vensterdeur achter zeer decoratieve smeedijzeren balustrade met verguld bloemmotief.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 802 # 286.

Auteurs: Cappuyns, Toon

Aanvullende informatie

In 2021 werd de moderne voordeur van de woning op nummer 593 vervangen door de houten voordeur met getraliede venstertjes van de (gesloopte) woning op nummer 603.

• Informatie verkregen van K. Simons (september 2021).