Burgerwoning in art-decostijl

Beschrijving

Burgerwoning in art-decostijl, in opdracht van Leopold Van As, met bouwaanvraag uit 1923, van twee bouwlagen en twee traveeën onder zadeldak. Het ontwerp werd in 1935 in identieke vorm toegepast voor de woning Van Thillo-Swerts in de Leo Vermandellei. Bakstenen voorgevel gedecoreerd met wit geschilderde betonnen (?) hoekstenen en omlijstingen. Deur met bewaard houtwerk en getraliede venstertjes; omlijst bovenlicht met gekleurd glas in lood met geometrische tekening. Verdieping met gevelbrede erker op in baksteen uitgelengde betonnen consoles. De erker opent zich boven de inkom tot overluifeld balkon met borstwering van baksteen, betonnen lijst en decoratief smeedijzer. Horizontaal venster onder het dak met gekleurd glas in lood met geometrische tekening, in het midden onderbroken door driehoekige monumentale pilaster, mogelijk oorspronkelijk als sokkel voor vlaggenmast. Gevel bekroond door monumentale betonnen lijst die een interpretatie is van een klassiek tempelfronton. Aangebouwde garage van een bouwlaag en twee traveeën onder plat dak tegen de linker zijgevel. Oorspronkelijk houtwerk van deur en ramen.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 802 # 849.

Auteurs: Cappuyns, Toon