Casa Mia

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Casa Mia

Beschrijving

Bescheiden villa in art-decostijl van een zeldzaam bouwtype, genaamd "Casa Mia", in opdracht van Alphonse Vandemeulebroucke en naar ontwerp van Van Laarhoven uit 1927. Twee bouwlagen en twee traveeën onder uitkragend tentdak bedekt met pannen. Vrijstaand gebouw met voortuin. Vierkant grondplan. Bepleisterde gevels. Inkomtravee met uitspringende omkadering, bekroond met baksteenreliëf; trap en ijzeren balustrade; deur met zijlichten onder luifel, waarboven bovenlichten. Erkertravee met driezijdige gelijkvloerse erker, waarboven balkon met ijzeren balustrade, deurvenster en zijlichten. Het gelijkvloers wordt bekroond met een doorlopende lijst. Rechthoekige gelijkvloerse erker tegen rechter zijgevel. De begane grond omvat de zit- en eetkamer, geflankeerd door de traphal en de keuken. Drie slaapkamers en de badkamer vormen de bovenverdieping.

• Gemeentelijk Archief Ekeren, bouwdossier B 1923 1166.
  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 802 # 1671.