Steunpunt Westlich den Haan

Beschrijving

Restanten van het "Steunpunt Westlich den Haan", ten westen van het Zeepreventorium (Koninklijke Baan nummer 5). De twee bewaarde bunkers dienden voor luchtafweergeschut en liggen in een duinengebied. Het steunpunt maakt deel uit van de Atlantikwall door de Duitsers aangelegd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze linie besloeg de hele kust vanaf de Golf van Biskaje tot aan de Noordkaap. Gebouwd volgens het Duitse basisconcept van verdediging. Het merendeel van het Duitse geschut in de bunkers bestond uit mobiele kanonnen. De restanten van het Steunpunt Westlich den Haan maakten oorspronkelijk deel uit van een belangrijk radarcentrum. Thans resten er nog twee Vf-bunkers (Verstärkt feldmäβig), betonnen constructies met wanden van minder dan twee meter, voor Le Flak (Leichte Flugzeug Abwehr Kanone). De benedenverdieping diende als verblijf, de opstelling voor het kanon met veelhoekige uitsparing was voorzien op het dak. Een derde bunker voor anti-tankgeschut is bijna volledig verzand.

• Onroerend Erfgoed - Afdeling West-Vlaanderen, Archiefnummer W/002115.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje