Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesinstituut

Beschrijving

Huidig Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesinstituut. De oorspronkelijke meisjesschool werd opgericht in 1838 met de steun van Edward Moretus (een afstammeling van de gekende drukkersfamilie) en bediend door de zusters van Sint-Vincentius a Paulo. Het complex betrof twee klaslokalen (op de locatie van de huidige lagere school) en een bescheiden woning voor de zusters. Herhaaldelijk uitgebreid: in 1874 met een kleuterklas/bewaarschool en in 1880 met een extra lokaal. In 1902 werd een nieuw klooster gebouwd dat de tuin afsloot en de rechter- en linkervleugels verbond (vermoedelijk naar ontwerp van bouwmeester Th. De Grooff). In 1907 uitgebreid met twee nieuwe leslokalen en in 1922 met vakschool voor naad en snit. In 1924 bouwaanvraag voor de vergroting van de "Meisjesschool". In 1925 aanvraag tot uitbreiding met één bouwlaag linkervleugel. In 1933 uitbreiding van rechtervleugel met extra bouwlaag. In 1964 bouw van paviljoenen (wellicht voor de nieuwe studierichting 'Kantoorwerken'). Tussen 1972 en 1980 volgde een nieuwe bouwfase naar ontwerp van F. Verbaenen, achterin gelegen. In 2001 werd de kleuterschool overgebracht naar de Alfons Jeurissenstraat. In 2002-2004 grondige verbouwingswerken, waarbij onder meer de volledige indeling van de kloosterwoning verdween.

U-vormig bakstenen complex van twee bouwlagen onder pannen zadeldaken. Gevels met getoogde openingen en bekroond met doorlopend baksteenreliëf. Het gebouw bestaat uit twee vleugels die achterin verbonden zijn door het restant van de kloosterwoning. Van dit gebouw, wellicht uit 1902, van zeven traveeën en twee bouwlagen, zijn enkel de voorgevel en de kelders bewaard. De voorgevel bevat een rondbogige centrale toegang, waarboven nis met Sint-Vincentiusbeeld in dakuitsprong. Aan de straatzijde zijn de vleugels ter hoogte van de verdieping verbonden door een aanbouw uit 2002-2004. De linkervleugel bestaat uit veertien traveeën en geeft uit op de Kloosterstraat met een blinde zijgevel, voorzien van een nis met Onze-Lieve-Vrouwebeeld. De rechtervleugel bestaat uit een tiental traveeën, verlengd in 2002-2004.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 802 # 937 (1924), 802 # 1161 (1925).
  • KEUKELINCK R. 2004: Langs Ekerse straten en pleinen. Toeristische informatie.