erfgoedobject

Villa Cantecleir

bouwkundig element
ID
214581
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214581

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Cantecleir
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

'Villa Cantecleir' gebouwd in opdracht van Libens naar een ontwerp van architect John Van Beurden uit 1909. Dit is de voormalige woning van de heer De Baeck, bestuurder van Antverpia.

Eclectische woning van twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak bedekt met pannen en voorzien van mansardering bedekt met leien en centraal dakvenster tussen twee oculi. Voortuin omgeven door elegant smeedijzeren hekwerk. Bakstenen gevels met rijkelijk gebruik van zwarte en gele baksteen voor doorlopende banden, metselbogen, borstweringen en friezen onder het dak. Inspringende aanbouw in linkerzijgevel van twee bouwlagen en drie traveeën onder plat dak, met driezijdige gelijkvloerse bezette erker, waarboven balkon met smeedijzeren balustrade. Bewaard decoratief houtwerk van dakvenster, met fronton en smeedijzeren bekroning, oculi, kroonlijst met consoles en klossen, luifel met wimberg en consoles, en vensterramen. Glazen deur betralied met decoratief smeedijzer. De gelijkvloerse erker in de voorgevel werd toegevoegd in 1936 , naar ontwerp van Backer Overbeek.

  • Gemeentelijk Archief Ekeren, bouwdossier B 1909 99.
  • Stadsarchief Antwerpen, Modern Archief, bouwdossier 802 3708 (1936).

VANVELDHOVEN S. (projectleidster) 2008: Snelinventarisatie St. Mariaburg Ekeren, Archiefonderzoek Havermans.


Bron     : -
Auteurs :  Cappuyns, Toon
Datum  : 2012


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Villa Cantecleir [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214581 (Geraadpleegd op 18-05-2021)