erfgoedobject

Villa Les Paquerettes met remise

bouwkundig element
ID
214583
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214583

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eclectisch landhuis "Villa Les Paquerettes" uit omstreeks 1911 (fresco in boogveld), in opdracht van De Kepper en met bouwaanvraag uit 1910 naar ontwerp van architect Floris Verbraeken. Vrijstaand gebouw met voortuin, links en rechts omsloten door bakstenen ommuring (en vooraan recent ijzeren hekwerk). Gebouw van twee bouwlagen en vier traveeën onder afgeknot zadeldak bedekt met daktegels. Bakstenen gevels met natuurstenen doorlopende banden; verhoogd gelijkvloers op sokkel en toegangstrappen van arduin; gelijkvloerse gevelopeningen onder latei en gemetste segmentboog met sluitsteen. Licht inspringende inkomtravee; houten dubbele deur met bovenlichten en betraliede deurvensters;. Boven de deur een venster onder latei en gemetste rondboog met sluitsteen, in het boogveld een fresco met '1911' op verguld veld tegen hemelsblauwe achtergrond. Onder de kroonlijst een natuurstenen cartouche met inscriptie 'Les Paquerettes'. De brede venstertravee wordt getypeerd door een veranda en balkons op de hoek. Veranda bestaande uit bakstenen borstwering op arduinen sokkel, waarop houten bovenbouw op pijlers waartussen zonnewering in geel structuurglas en uitlopend in consoles die een houten balkon dragen met balustrade van decoratief smeedijzer met verguldingen. Op de verdieping in de voorgevel een driezijdige erker met vensterdeuren. In de geveltop een houten balkon op consoles met balustrade van decoratief smeedijzer met verguldingen; rondbogige vensterdeur. De venstertravee wordt beëindigd door een puntdak met houten windbord en halfrond arkeltorentje onder spitsdak bedekt met halfronde leien.

Links van het hoofdgebouw, achterin gelegen vrijstaande remise van een bouwlaag en een travee onder zadeldak; momenteel woning. Bakstenen pijlers aan de straatzijde waartussen ijzeren poort van recenter datum.

  • Breesgata, Heemkundige Kring Brasschaat, Ontwerptekening.
  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 802 # 216.

Auteurs: Cappuyns, Toon
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa Les Paquerettes met remise [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214583 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.