Villa Zonneweelde

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Zonneweelde

Beschrijving

Alleenstaande burgerwoning genaamd "Zonneweelde (borstwering standvenster) met art-deco-inslag, gebouwd in opdracht van Alf. Van Roosbroeck, naar een ontwerp door architect Edmond Lieckens uit 1929. Gevelindeling van twee à drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak. Waterlijst tussen gelijkvloers en verdieping en pseudo-speklagen. Linker travee opgevat als licht geprononceerd risaliet, volgens de bouwplannen oorspronkelijk met driezijdige erker op gelijkvloers, en bekroond door dakvenster met gestileerde voluten en halfcirkelvormige bekroning ingevuld met waaiervormige baksteendecoratie. Inkom met decoratieve rondbogige omlijsting in natuursteen, met reliëfs ter hoogte van consoles, sluit- en hoekstenen. Ook de borstweringen zijn in natuursteen en voorzien van reliëfs. Monumentaal baksteenreliëf en verspringende vensterpartijen ter hoogte van rechter zijgevel. Voortuin en behaagde omheining. De plattegrond omvat de conventionele enfilade van salon, eetkamer en wintertuin, geflankeerd door vestibule en kantoor, traphal en keuken; vier slaapkamers op verdieping.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 802 # 2398.

Auteurs: Cappuyns, Toon