Woning en apotheek in laat- of postmoderne stijl

Beschrijving

Apotheek en woning in laat-moderne of postmoderne stijl in opdracht van Johan Van Dijck naar ontwerp van architect Jo Van Bouwel uit 1976. Donkere vrijstaande baksteenbouw op betonskelet, te midden van kleine parking vooraan, oprit links en achtertuin. De overschildering van de betonnen elementen doet enigszins afbreuk aan de esthetiek van brutalisme van het oorspronkelijk ontwerp. De brede voorbouw van een bouwlaag onder plat dak doet dienst als apotheek en de achterbouw van twee à drie bouwlagen onder asymmetrische pannen lessenaarsdaken fungeert als woning. De commerciële gevel is centraal gesloten en links en rechts geopend met telkens drie gekoppelde, gevelhoge smalle vensters; bekroond door een gevelbrede overstekende daklijst die bij wijze van luifel halfrond uitspringt boven de inkomdeur.

De woning is geopend met bandvensters, onderbroken door beplanking. Vooral de rechtse zijgevel op het zuiden is opvallend geopend, met ter hoogte van de verdieping een wintertuin op de hoek. Dankzij een verhoging van het achterste lessenaarsdak zijn de slaapkamers voorzien van een bovenlicht op het westen. De plattegrond van de woning omvat de zit- en eetkamer met keuken op de begane grond, vier slaapkamers en badkamer op de verdieping, en een speelzolder onder het dak.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers, 803 # 4503.

Auteurs: Cappuyns, Toon