Villa Jacques

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Jacques

Beschrijving

Burgerwoning "Villa Jacques" (gevelopschrift), gebouwd in opdracht van diamanthandelaar Frans Van Bulck, naar een ontwerp door architect Louis De Decker uit 1912. Voortuin en lage bakstenen omheining aan straatzijde.

Eclectisch gebouw van twee bouwlagen en twee traveeën onder zadeldak bedekt met pannen. Bakstenen voorgevel gedecoreerd met banden van gele en zwarte baksteen en hoek-, sluit- en kraagstenen in natuursteen. Gelijkvloerse ramen (gekoppeld rond natuurstenen stijlen) en deur bekroond door boogvelden met renaissancemotief in faiencetegels. Inkomtravee bekroond door opschrift VILLA JACQUES in faiencetegels. Brede, licht uitspringende raamtravee onder dakuitsprong met tuitgevel. Rondboogvenster in geveltop.

Conventionele plattegrond volgens de bouwplannen: enfilade van salon, eetkamer en veranda met bovenlicht, geflankeerd door inkom, trappenhuis en keuken met washuis; drie slaapkamers en bergplaats op bovenverdieping.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 802 # 1966.

Auteurs: Cappuyns, Toon