Villa met chauffeurswoning

Beschrijving

Opvallend landhuis in eclectische stijl, gebouwd rond 1910 in opdracht van De Rademaeker en naar ontwerp van Floris Verbraeken. Verbouwd circa 1948 en circa 1953 naar ontwerp van Jos Leysen.

Vrijstaande woning van twee à drie bouwlagen en vijf traveeën; aanbouw van een bouwlaag en een travee aan rechterzijgevel; grote voor- en achtertuin. Representatief voorbeeld van redelijk gaaf bewaarde vrijetijdsarchitectuur van Sint-Mariaburg en specifiek typerend voor de Leopoldlei. Bakstenen gevels met speklagen, sluit- en hoekstenen van natuursteen. Vierkante traptoren ter hoogte van de linkerhoektravee, met smalle rondbogige traphallichten, bekroond door natuurstenen plakkaat, muizentandreliëf en tegelfries onder afgerond spitsdak bedekt met leien en met smeedijzeren bekroning. Centrale inkomtravee; deur met betralied deurvenster en bovenlicht onder glazen luifel op smeedijzeren consoles. Rechts driezijdige gelijkvloerse erker met erboven balkon met ijzeren balustrade (wellicht van recentere datum) en vensterdeur met zijlichten onder dakuitsprong met puntdak. Ook de rechterzijgevel bevat een dakuitsprong.

Redelijk goed bewaard interieur met onder meer opengewerkte gestileerde trappenhal; hoge binnendeuren; in eet- en leefruimte plafondschilderingen in Louis XIII-stijl; visgraatparket; schouwmantels waarvan één met elegante sierkachel en geglazuurde betegeling in dambordpatroon en marmeren zuiltjes; quasi kamerbrede, opengewerkte dubbele binnendeuren, beglaasd met geslepen glas; imposante veranda aan achtergevel bestaande uit houten skelet in geometrische motieven met gekleurde beglazing op elegante smalle pilasters in Mackintosh/ Sezession-vormgeving.

Voormalige chauffeurswoning op Frans Standaertlei 57, gebouwd rond 1926 voor rekening van Van Onckelen, de toenmalige eigenaar van het landhuis. Decoratieve baksteengevels met invloed van art deco.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 802 # 30 (1910) en 802 # 1438 (1926).
  • Gemeentelijk Archief Ekeren (voormalig), bouwdossiers 1948 147 (1948) en 1953 5227 (1953).