Ensemble van twee burgerhuizen

Beschrijving

Samengesteld uit een dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder steil zadeldak (kunstleien), opklimmend tot de 18de eeuw (?) en een lager, aangepast enkelhuis van twee traveeën en twee en een halve bouwlaag onder licht hellend zadeldak (Vlaamse pannen), mogelijk uit de 19de eeuw; gelijktijdig vernieuwde, gecementeerde en beschilderde lijstgevels met schijnvoegen.

Dubbelhuis met bewaarde ruitvormige motieven van oudere oorsprong, duimen van vroegere luiken en rechthoekige houten paneeldeur met bovenlicht in arduinen omlijsting met classicistische inslag: hoge neuten, oren, bloemmotiefjes, kroonlijst en 18de-eeuwse steenmerken (S) op de posten. Eenvormige, vlakke beschilderde vensteromlijstingen (rechthoekig of getoogd), vermeerderd met een paneeltje onder de lekdrempels en een ontlastingsboog met diamantkoppen bovenaan. Heden deel uitmakend van Oude Vlaamse Galerij, zie Romain Steppestraat nummer 40.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle