erfgoedobject

Modernistische villa

bouwkundig element
ID
214608
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214608

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Modernistische villa
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Modernistische villa in opdracht van de heer De Kegel, naar ontwerp van Gérard Saenen (gevelsteen) en Jan Jaak Jacobs (bouwplannen) uit 1937. Vrijstaand gebouw, twee traveeën en twee bouwlagen met licht verhoogde kelderverdieping onder beeldbepalende, asymmetrische leien bedaking; aanleunende garage. Gevels in baksteenbouw met typische Dudokvoeg, vandaag witgeschilderd. Inspringend inkomportaal links met afgeronde hoek en bandraam op de verdieping; rechter travee gemarkeerd door een grote halfronde erkerpartij bekroond met terras met buisijzeren balustrade. De inkom is toegankelijk via een drie treden hoog breukstenen bordes, afgerond aan de aansluiting met de erker. Boeiende wisselwerking tussen binnen- en buitenruimtes.

Dynamische en opengewerkte plattegrond: woonkamer (erker), eetkamer en terrasloggia in de rechterhelft, inkom- en traphal en keuken in de linkerhelft; drie slaapkamers elk met terras en badkamer op de verdieping.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers, 802 # 3930.

Bron     : -
Auteurs :  Cappuyns, Toon, Van den Borne, Steven
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Modernistische villa [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214608 (Geraadpleegd op )