Villa in Hollandse stijl

Beschrijving

Vrijstaande woning in Hollandse stijl – art deco onder invloed van de Amsterdamse School, volgens de bouwaanvraag van 1932 opgetrokken in opdracht van P. Hellinckx. Gebouw gekarakteriseerd door de opvallende, steile dakpartij: complex gemansardeerd zadeldak met kruisende nok, bedekt met blauwe pannen (Tuiles du Nord) en typisch afgelijnd met horizontale gootlijsten. Baksteenbouw van twee traveeën en twee bouwlagen. Plint decoratief belijnd door uitstekende lagen in donkere baksteen. Puntgevel met driezijdige erker gelijkvloers, waarboven driedelig bandraam met rollagen ter hoogte van latei en dorpel, en achthoekig oculus in de geveltop. Smalle, diep inspringende inkomtravee rechts; mogelijk oorspronkelijke houten deur. De plattegrond groepeert het salon, de woonkamer en de keuken rond de inkom- en traphal; twee slaapkamers en badkamer op de verdieping. De recente aanbouw tegen de linker zijgevel respecteert het oorspronkelijk bouwvolume.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 802 # 2948.

Auteurs: Cappuyns, Toon