Apotheek in cottagestijl

Beschrijving

Apotheek en woning in neotraditionele cottagestijl, gebouwd in opdracht van Robert Kloeck, naar een ontwerp door architect Louis A.H. Williame uit 1948. Vermoedelijk wederopbouw van tijdens de Tweede Wereldoorlog vernield pand. Rijhuis van drie bouwlagen en twee traveeën onder zadeldak bedekt met daktegels. Lijstgevel uit bak- en natuursteen met asymmetrische compositie, rechts boven de winkelpui gemarkeerd door een erker die overgaat in een houten loggia met bewerkte posten en een blinde puntgevel als bekroning. De natuurstenen borstwering van de loggia heeft in de middenas een gevelsteen met het apothekerssymbool (beker met kronkelende slang) tussen kruismotieven; de geveltop is versierd met stijl- en regelwerk in een diagonaal patroon, met gevelstenen in de velden. Rondbogige privé-ingang met getraliede vleugeldeur in geprofileerde natuurstenen omlijsting, met getraliede zijlichten; erboven omlijst rondboogvenster met sluitsteen en drielicht. Op bouwplannen winkelpui in zwart marmer.

Volgens de bouwplannen biedt de begane grond ruimte aan de apotheek met kantoor en magazijn, de privé-inkom en traphal, de woonkamer en de keuken. Op de eerste verdieping bevinden zich het salon en de eetkamer, twee (slaap)kamers en de badkamer, op de tweede verdieping vier overige slaapkamers.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 802 # 5001.

Auteurs: Cappuyns, Toon