erfgoedobject

Hoekhuis

bouwkundig element
ID
21462
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21462

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoekhuis van het dubbelhuistype, vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), uit de eerste helft van de 19de eeuw. Verankerd bakstenen gebouw. Rechthoekige, oorspronkelijk beluikte vensters met kalkstenen lateien en lekdrempels op de eerste bouwlaag; steekboogvormige vensters met kalkstenen lekdrempels op de tweede bouwlaag. Rechthoekige deur met neoclassicistische inslag in een vlakke, kalkstenen omlijsting op neuten en bekroond met een geprofileerde druiplijst. Fries van een rechte en een overhoekse muizentand onder de kroonlijst. Zijgevels voorzien van vlechtingen en schouderstukken.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoekhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21462 (Geraadpleegd op )