Dorpswoning met dwarsschuur

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam Huis Aumann
Provincie Limburg
Gemeente Beringen
Deelgemeente Paal
Straat Schoolstraat
Locatie Schoolstraat 26-28, Beringen (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Beringen (actualisaties: 05-09-2007 - 07-09-2007).
  • Adrescontrole Beringen (adrescontroles: 30-10-2007 - 30-10-2007).
  • Inventarisatie Beringen (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Dorpswoning met dwarsschuur

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

is beschermd als monument Dorpswoning met dwarsschuur en omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 29-11-2012.

Beschrijving

Alleenstaand dubbelbuis, gelegen op een kruispunt en voorafgegaan door een voortuin, afgezet met een haag. Een gedeelte van de oorspronkelijke omgrachting (?) bleef achter het woonhuis bewaard. Verankerd bakstenen gebouw van één bouwlaag en vijf traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen), op de windvaan datum "1769". Twee inspringende aanbouwsels van twee traveeën flankeren het centrale gedeelte, en zijn eveneens met zadeldaken afgedekt. Beschilderde voorgevel op een gecementeerde en beschilderde plint, en afgewerkt met een bepleisterde kroonlijst. Getoogde vensters in een gecementeerde en beschilderde omlijsting met lekdrempels en dito deur met verzorgd houtwerk. Rechthoekige vensters en deuren in de aanbouwsels. Gelijkaardige deur in de onbeschilderde achtergevel, doch (latere?) rechthoekige, beluikte vensters met houten lateien en lekdrempels. Rechts, dwarsschuur en stallen in een vernieuwde baksteenbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen).

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Paal

Paal (Beringen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.