erfgoedobject

Dorpswoning met dwarsschuur

bouwkundig element
ID: 21464   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21464

Juridische gevolgen

Beschrijving

Alleenstaand dubbelbuis, gelegen op een kruispunt en voorafgegaan door een voortuin, afgezet met een haag. Een gedeelte van de oorspronkelijke omgrachting (?) bleef achter het woonhuis bewaard. Verankerd bakstenen gebouw van één bouwlaag en vijf traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen), op de windvaan datum "1769". Twee inspringende aanbouwsels van twee traveeën flankeren het centrale gedeelte, en zijn eveneens met zadeldaken afgedekt. Beschilderde voorgevel op een gecementeerde en beschilderde plint, en afgewerkt met een bepleisterde kroonlijst. Getoogde vensters in een gecementeerde en beschilderde omlijsting met lekdrempels en dito deur met verzorgd houtwerk. Rechthoekige vensters en deuren in de aanbouwsels. Gelijkaardige deur in de onbeschilderde achtergevel, doch (latere?) rechthoekige, beluikte vensters met houten lateien en lekdrempels. Rechts, dwarsschuur en stallen in een vernieuwde baksteenbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen).


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs : Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981


Relaties

  • Is deel van
    Paal
    Paal (Beringen)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Dorpswoning met dwarsschuur [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21464 (Geraadpleegd op 21-05-2019)