Landhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuizen

Beschrijving

Symmetrisch samenstel van twee eclectische landhuizen, gebouwd volgens een bouwaanvraag uit 1907, ingediend door aannemer Frans Billiauw uit Brasschaat. De familie Zwaenepoel heeft in de jaren 1950 een aantal uitbreidingen doorgevoerd, bijgebouwen die door de huidige eigenaars afgebroken zijn.

Het pand staat in een kleine tuin, met voortuin. Vrijstaand bakstenen gebouw in eclectische stijl; zes traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak. Decoratieve banden in witte en gele baksteen, doorlopend in de rollagen van de getoogde gevelopeningen. Decoratief tegelveld boven elke muuropening. De voordeuren zitten in de uiterste traveeën; dubbele deur, deels beglaasd en met decoratief hekwerk. Licht uitspringende venstertravee centraal in elke woning, afgezet met hoekkettingen in gele baksteen en bekroond met dakvenster onder trapgeveltje. Hedendaagse aanbouw tegen linker zijgevel.

De twee woningen hebben een typische enkelhuisindeling, volgens een plattegrond die sinds de 19de eeuw voor stedelijke burgerhuizen gangbaar was. De typeplattegrond was bedoeld voor rijwoningen, maar werd dikwijls gekopieerd voor vrijstaande of half vrijstaande woningen zoals hier. In de uiterste traveeën zit de gang met trappenhuis. In de brede venstertraveeën, een enfilade van twee kamers. In een lagere achterbouw zaten drie kamers, onder meer keuken en bijkeuken.

• Mondelinge informatie van Elaine Bernaerts, bewoonster Prinshoeveweg 120, 2011.

Auteurs: Cappuyns, Toon; Hooft, Elise; Germijns, Eric