Gildenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gildenhuis

Beschrijving

Het 'Gildenhuis' in de Prinshoeveweg werd omstreeks 1904 gebouwd door Joannes Blasius Bamps, dagbladbestuurder te Antwerpen, waarschijnlijk als buitenverblijf. In 1933 werd het huis (het grootste deel van de tuin ging naar andere kopers en werd volgebouwd) gekocht door de in hetzelfde jaar opgerichte Samenwerkende Maatschappij Gildenhuis Heilig Hart, met de bedoeling een gildenhuis op te starten. In 1951 hield het Gildenhuis op te bestaan en het gebouw werd gekocht door een van de deelhebbers aan de opgeheven vereniging, Emile De Koninck, die in het huis ging wonen.

Herenhuis met voortuin omsloten door smeedijzeren omheining. De woning telt vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien schilddak met dakvensters. Enkel de rechtse hoektravee is onder plat dak en met kantelen bekroond. Banden van decoratieve gele baksteen. Gevel bekroond door velden met verweerde fresco's. Getoogde gevelopeningen met hardstenen hoekstenen. Bewaard houtwerk. Deur met decoratief betralied deurvenster.

• VERVOORT R. 2005: Het gildenhuis te Donk, Jaarboek Heemkring Ekeren, 23, 41.

Auteurs: Cappuyns, Toon