Villa Jacques

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Jacques

Beschrijving

Villa Jacques, landhuis in cottagestijl uit circa 1904 met opvallende hoektoren. Vrijstaande woning in tuin, aan straatzijde omheind met smeedijzeren hek met vergulding. L-vormig gebouw van een viertal traveeën en een bouwlaag onder afgewolfde leien mansardedaken. Bakstenen gevels met gebruik van witte baksteen in banden, bekronende boogfriezen en rollagen boven de vensters. Hoekkettingen in baksteenreliëf. Extra verdieping onder het dak met imitatievakwerk en rechthoekige vensters. Ronde traptoren op de hoek onder leien kegelvormige spits. Aan zijde Leopoldstraat geven trappen, een klein bordes en een beluifelde inkomdeur toegang tot het verhoogde gelijkvloers.

• VANVELDHOVEN S. (projectleidster) 2008: Snelinventarisatie St. Mariaburg Ekeren, Archiefonderzoek Havermans.

Auteurs: Cappuyns, Toon