Gemeenteschool

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeenteschool

Beschrijving

Gemeentelijke jongensschool gebouwd in 1923, mogelijk met oude hoevekern. In 1928 ten noordwesten uitgebreid met twee klaslokalen en een kolenhok naar ontwerp van provinciaal architect Jan Frans Sel. Sinds 1978 muziekacademie.

Bakstenen gebouw van een bouwlaag, twee traveeën aan straatzijde en veertien traveeën lang, onder pannen zadeldak. Voorgevel met licht getoogde tweelichten, met hardstenen hoekstenen en dorpels. Waarboven hardstenen plakkaat met in reliëf "Jongens-Gemeenteschool" en een ronde oculus onder het dak. Zijgevel geopend met grote klassenvensters onder ijzeren I-balken met bloemmotief. Deuren onder segmentbogen en met hardsteen omlijst.

Ommuurde speelplaats met afdak op oude gietijzeren pilaren.

• Mondelinge informatie van Wim D'hooge (conservator van Documentatiecentrum Antwerpse Noorderpolders), 2011.

Auteurs: Cappuyns, Toon