Woning Dierckx

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Dierckx

Beschrijving

Laat-modernistische villa in kleine tuin, in opdracht van Marcel Dierckx en naar ontwerp van architect Jan Jaak Jacobs uit 1959. 'Zwevend' karakter door uitkragend dak, verhoogd gelijkvloers uitkragend boven een in de grond verzonken en ten aanzien van de voorgevel inspringende garage. Licht schuin ingeplant ten opzichte van de straat. Grondplan uitwaaierend naar achteren toe, in zuidelijke richting, vergelijkbaar met de latere woningen De Ridder in de Hof Van Delftlaan en Hertsens hogerop in de Sint-Lucaslaan door dezelfde architect. Toegang tot het verhoogd gelijkvloers via inkomdeur met boven- en zijlicht in diep inspringende linker hoektravee. Gevels geopend door grote, rechthoekige vensters. Glastegels onder het dak in westelijke zijgevel. Het interieur is georganiseerd volgens het principe van de ‘split level’: gelijkvloers de inkomhal, woonkamer met haard en open trap aan straatzijde, via een niveauverschil gescheiden van de eethoek en keuken aan tuinzijde; hierboven drie slaapkamers, badkamer en zolder.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 802 # 7723.
  • Architectuurarchief Vlaanderen, Archief J.J.Jacobs.