erfgoedobject

Villa Christina

bouwkundig element
ID
214671
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214671

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Christina
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Eclectisch landhuis in tuin uit 1912. De bouwdatum is vermeld op de windwijzer en op de bouwaanvraag. Gebouwd in opdracht van Albertsen naar ontwerp van L. De Decker. Deze zeer gaaf bewaarde woning is een goed voorbeeld van de begin-20ste-eeuwse vrijetijdsarchitectuur die de ontstaansfase van Sint-Mariaburg typeert.

Vrijstaand gebouw van twee bouwlagen en een viertal traveeën onder pannen zadeldak met dakvenster onder spitsdakje boven de inkomtravee. De voorgevel kreeg een parement van decoratieve witte geglazuurde bakstenen, met groene banden, metselbogen en borstweringen. Dit materiaalgebruik is typisch voor de bouwperiode van het huis.

Houten veranda onder zinken schilddak, bekroond door balkon met smeedijzeren balustrade voor de bovenliggende vensterdeur. Vensterdeur geflankeerd door twee smalle vensters, alle drie gevat onder hardstenen latei, met kleurrijke mozaïek in de boogvelden. In de geveltop een cartouche met verweerd opschrift en spitsboogvormig venster. De geveltop is geaccentueerd door een ver uitkragende daklijst op consoles. Licht inspringende inkomtravee met dubbele inkomdeur met bovenlicht, onder hardstenen latei en metselboog; deels beglaasd en voorzien van decoratief traliewerk. Boven de deur, een rechthoekige vensteropening met mooie rollaag. Bewaard houtwerk van ramen en deuren.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 802 # 390 en 802 # 2012.

Auteurs: Cappuyns, Toon
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa Christina [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214671 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.