Villa in Hollandse stijl

Beschrijving

Bescheiden villa in Hollandse stijl – art-decostijl onder invloed van de Amsterdamse School – opgetrokken door de nv Nationaal Grondbezit, het aannemersbedrijf van de Nederlandse aannemer Willem Sebastiaan Van der Sterre. Ontworpen in 1930 is dit de eerste van de zogenaamde Hollandse woningen in het bouwblok, en de enige waar een architect als ontwerper bij betrokken was, de Nederlander G. Adriaans. Voortuin met lage ommuring aan de straatzijde en poortpijlers met bedaking. Gebouw van een travee en een bouwlaag met extra verdieping in het monumentale, steill gemansardeerde schilddak, bedekt met donkere pannen. Breed uitkragende dakrand. Bepleisterde voorgevel tot boven het bandvenster van de verdieping uitgespaard uit het dak. Gelijkvloers met driezijdige erker. De plattegrond omvat de woonkamer over de volledige breedte aan de straat, de centrale inkom- traphal, en de eetkamer en keuken aan de tuinzijde; drie slaapkamers en badkamer op de verdieping.

Waardevol geheel van belendende panden met eenvormige Hollandse stijl: Van de Weyngaertlei 62, 64, 66, Maria-Theresialei 1 en verderop gelegen Oudstrijderslei 11.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 802 # 2536.
  • HAVERMANS A.-M. 2007: Wie zaait zal maaien. Antverpia en Sint-Mariaburg, Antwerpen, 58-60.