erfgoedobject

Heilig Hartbeeld

bouwkundig element
ID: 214679   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214679

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Heilig Hartbeeld
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Bij de kerk van Sint-Mariaburg staat een verguld standbeeld van het Heilig Hart. Het beeld is opgericht in 1931 en is een uitvoering van het populaire Heilig Hartbeeld dat de Franse beeldhouwer Jules Déchin in 1930 had ontworpen. Het is een klassieke weergave van het Heilig Hart van Christus, met een voorstelling van Christus ten voeten uit, gekleed in een lang gewaad, met zegenend uitgestrekte armen en een in reliëf op de borst aangebracht bloedend hart. Dit beeld werd over de hele wereld tientallen keren uitgevoerd, in verschillende maten en voorzien van verschillende sokkels. Exemplaren van dit beeld staan op vele plaatsen in Frankrijk en Nederland, maar ook in Vaticaanstad en Chili.

In 1931 werd een uitvoering van dit beeld in Sint-Mariaburg bij de kerk geplaatst, op een bakstenen sokkel in art-decostijl. De bakstenen sokkel werd ontworpen door Eduard Bilmeyer en Henri Claes en heeft een trapsgewijze, geometrische opbouw, gearticuleerd met hardsteen. Hardstenen Latijns kruis aan voorzijde en ervoor arduinen bloembak. Het beeld werd ingewijd op 14 juni 1931 door Monseigneur Crets, abt van de norbertijnenabdij in Averbode.

  • Gemeentelijk Archief Ekeren, Bouwaanvragen 1931/H 261.

Bron     : -
Auteurs :  Cappuyns, Toon, Hooft, Elise
Datum  : 2014


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Heilig Hartbeeld [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214679 (Geraadpleegd op 09-07-2020)