Villa France

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa France

Beschrijving

Villa France, landhuis in eclectische stijl van omstreeks 1892. Het pand werd verbouwd tot meergezinswoning in 1935 door J. De Graef. Vrijstaand bakstenen landhuis in tuin, baksteenbouw van twee traveeën en twee bouwlagen onder gemansardeerd tentdak, bedekt met leien. Dakvensters met houten timpanen. Aanbouw aan rechterzijgevel van twee bouwlagen onder zadeldak. Voorgevels met rood bakstenen parement gedecoreerd met omkaderend reliëf en banden in donkere baksteen. Beluikte vensters. Aanbouw van één bouwlaag aan voorgevel van het hoofdgebouw. Op een postkaart uit 1908 is op de verdieping een vlaggenmast te zien die momenteel verdwenen is.

Hier bevond zich de toegang tot het Oosterlinckhof, waarvan enkel nog een pijler van de toegangspoort rest, wit bezet met hardstenen bekroning.

• VERVOORT R. 2006: Villa France, Jaarboek Heemkring Ekeren, 66.

Auteurs: Cappuyns, Toon