Eengezinswoning met tandartspraktijk

Beschrijving

Eengezinswoning met tandartspraktijk, gebouwd in opdracht van Koen Van Den Broeck, naar een ontwerp door architect Ferre Verbaenen uit 1984. Rijhuis in halfopen bebouwing op de hoek met de Bistkapellei; baksteenbouw van twee bouwlagen onder zadeldak, gesloten aan de straatzijden, open aan de tuinzijde. Speels postmoderne en toch functionele gevelindelingen, ingenieuze combinatie van functies en een goed gebruik van de hoekligging. Krachtige volumewerking door monumentaal inspringende portalen: privé-ingang met in het dak uitspringende beplankte trapkoker in de voorgevel, en verzonken praktijkingang in de zijgevel. Achtergevel geopend door een centrale vensterpartij, waarvan de symmetrieassen een kruis vormen ('citaat' van traditionele moneelvensters). Praktijkruimte op de begane grond, met centraal een halfronde hal als verbinding tussen de wachtzaal en het achteraan gelegen tandartskabinet. Woongedeelte met halfopen keuken en terras op de eerste verdieping, bepaald door de dubbelhoge eethoek met vide. Twee slaapkamers en badkamer onder het dak. Garage achteraan dwars op het perceel.

• Stadsarchief Antwerpen; bouwdossier 871 # 1425.

Auteurs: Cappuyns, Toon