erfgoedobject

Villa Martha

bouwkundig element
ID
214687
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214687

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Martha
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Villa Martha werd naar verluidt rond 1891-1892 gebouwd voor Maria van Gestel. Het pand deed tijdens de Eerste Wereldoorlog dienst als Ortskommandatur. In 1918 werd het gekocht door notaris-burgemeester Jozef De Weerdt en in 1959 verworven door OCMW.

Villa Martha is een eclectisch landhuis met neo-Vlaamserenaissance-elementen in halfopen bebouwing gelegen in een beboomde tuin met bakstenen ommuring aan de straatzijde. Het pand telt twee bouwlagen op een kelderverdieping en is gevat onder gekruiste zadeldaken met vooraan sierlijke houten windborden. Aanbouw aan linkerzijgevel onder plat dak, waarachter ingebouwde vierkante traptoren onder ingesnoerde spits. Rode bakstenen gevels met gebruik van natuursteen voor plint, deuromlijsting, hoekstenen, consoles en zo meer. Decoratieve muurankers. De muuropgeningen zijn rechthoekig, behalve in de geveltop waar ze een spitsboogvormig bovenlicht en houten borstwering kregen.

  • KEUKELINCK R. 2004: Langs Ekerse straten en pleinen. Toeristische informatie.

Auteurs: Cappuyns, Toon
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa Martha [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214687 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.