Villa Van de Poel

Voormalige 'Villa Van de Poel' daarna 'Villa Van Humbeeck' en vervolgens 'Villa Geni(e)ts.

Landhuis of hof van plaisantie in cottagestijl gebouwd rond 1901 naar ontwerp van architect Smits. Sinds 1931 werden hier meerdere openbare diensten gehuisvest. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd vanuit deze villa de bevoorrading van de bevolking georganiseerd. Na ingrijpende renovatie en aanpassing met onder andere een nieuwe aanbouw door Rutger Steenmeijer omstreeks 1999-2002 werd het pand de zetel voor sociale dienst en planologie van het district?. Het pand maakt deel uit van het beschermde landschap "Veltwijckpark", sinds de uitbreiding van de perimeter van de bescherming in 1992.

Landhuis van twee bouwlagen onder zadeldak. Voorgevel gericht naar het centrum en loodrecht op de straat. Gevels opgetrokken uit rode baksteen gedecoreerd met pseudo-speklagen en ontlastingsbogen boven de vensters in witte baksteen. Vensterstijlen, lateien en arcadeportaal van natuursteen. Een klassieke kasteelvorm wordt verkregen door de uitspringende buitenste traveeën en de inspringende centrale travee met arcadeportaal. De brede, verhoogde linkertravee vormt een achthoekige toren onder tentdak met ingesnoerde spits. Bewaard houtwerk onder het dak.

• Mondelinge informatie van Wim D'hooge (conservator Documentatiecentrum Antwerpen Noorderpolders), 2011.
  • VAN DEN WEYNGAERT A. 2002: De Villa Geniets, Veltwijcklaan 31 - Ekeren, Jaarboek Heemkring Ekeren, 75-117.

Auteurs: Cappuyns, Toon