Neoclassicistisch langshuis

Beschrijving

Opvallend breed neoclassicistisch langshuis met huidige gevel wellicht uit 1911-1912. Mogelijk met kern van voor 1853. Voormalige woning van familie De Beuckelaer, stichters van de gelijknamige koekjesfabriek. Oorspronkelijk één woning, nadien (mogelijk circa 1933) in twee gesplitst.

Bakstenen gebouw van acht traveeën en twee bouwlagen onder gemansardeerd dak met leien bedekt en met vijf dakkapellen en één achthoekig oculus. Lijstgevel bezet met cementering gedecoreerd met imitatievoegen, reliëfomlijsting rond de vensters van de verdieping en geprofileerde daklijst. Drie deurtraveeën en vijf venstertraveeën. Middelste deurtravee geaccentueerd door dubbele deur met classicerende decoratie en oculus in het dak. Wellicht bewaard houtwerk van dak, ramen, deuren en rolluiken.

Achtergevel bekroond door reliëf met putti en festoenen rond opschrift "De Kastanjelaar". Bewaarde elementen in voor het overige vernieuwd interieur: integraal betegelde keuken, houtwerk van wandkast.

• Kadasterarchief Antwerpen, Ekeren 4, schetsen 1911/29; 1912/41; 1853/46.
  • Kadasterarchief Antwerpen, Ekeren 4, schets 1933/59.