• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Deze burgerwoning werd opgetrokken in opdracht van "Bank van Sint-Mariaburg" en naar ontwerp van De Decker uit 1913. Het was één van de drie eerste gebouwen opgericht na afbraak van het eerste kerkje van Sint-Mariaburg, op het toen ontstane 'Mariaplein'.

L-vormig bakstenen hoekgebouw van twee bouwlagen en twee traveeën aan zijde Willy Staeslei, één hoektravee en vier traveeën aan zijde Edward Caertsstraat, waarvan de meest linkse van één bouwlaag. Leien bedaking. Gevels gedecoreerd met bezette banden. Natuurstenen waterlijst ter bekroning van het gelijkvloers. Gevelopeningen onder gemetste korf- en rondbogen met hoekstenen, sluitstenen en natuurstenen dorpels. Bewaard houtwerk. Dit pittoreske materiaalgebruik, getypeerd door de combinatie van rode baksteen en witte banden in natuursteen of bepleistering, is kenmerkend voor de bebouwing in Sint-Mariaburg. Dit huis is in een zeer eenvoudige, neotraditionele stijl gebouwd.

Gelijkvormige, typerende hoekwoningen vinden we terug op nummers 22, 25, 59 en 61.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 802 # 513.
  • VANVELDHOVEN S. (projectleidster) 2008: Snelinventarisatie St. Mariaburg Ekeren, Archiefonderzoek Havermans.

Auteurs: Cappuyns, Toon