erfgoedobject

Burgerhuis aan Mariaplein

bouwkundig element
ID
214707
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214707

Juridische gevolgen

Beschrijving

Deze burgerwoning werd opgetrokken in opdracht van 'Bank van Sint-Mariaburg' en naar ontwerp van De Decker uit 1913. Het was één van de drie eerste gebouwen opgericht na afbraak van het eerste kerkje van Sint-Mariabrug, op het toen ontstane 'Mariaplein'.

Bakstenen gebouw van twee bouwlagen en drie à vier traveeën; dubbelhuisstructuur. Leien bedaking met dakkapellen. Voorgevel gedecoreerd met bezette banden. Natuurstenen waterlijst ter bekroning van het gelijkvloers. Gevelopeningen onder gemetste segmentbogen met hoekstenen, sluitstenen en natuurstenen dorpels. Centrale licht uitspringende inkomtravee met plakkaat en klein rondbogig venster onder dakuitsprong met trapgevel. Dit pittoreske materiaalgebruik, getypeerd door de combinatie van rode baksteen en witte banden in natuursteen of bepleistering, is kenmerkend voor de bebouwing in Sint-Mariaburg. Dit huis is in een zeer eenvoudige, neo-Vlaamserenaissance-stijl gebouwd.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 802#455.
  • VANVELDHOVEN S. (projectleidster) 2008: Snelinventarisatie St. Mariaburg Ekeren, Archiefonderzoek Havermans.

Auteurs: Cappuyns, Toon
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis aan Mariaplein [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214707 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.