erfgoedobject

Villa Céline

bouwkundig element
ID
214710
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214710

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Céline
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Eclectisch landhuis 'Villa Céline', gebouwd rond 1900 in opdracht van Frans Van Bulck. Vrijstaande woning in tuin, aan de straatzijde omheind met smeedijzeren hekwerk. Eén van de meest authentiek bewaarde van een reeks landhuizen gebouwd circa 1898-1900, kort na elkaar en na aanleg van dit deel van de Willy Staeslei, toen 'Marialei' genoemd. Vele hiervan zijn gebouwd in een gelijkaardige pittoreske, eclectisch stijl, sommige zijn zelfs quasi identiek (onder meer nummers 87, 89, 92 en 96A).

Baksteenbouw van twee à drie bouwlagen en twee traveeën. Gevels met gladde bepleistering en lijsten tussen de verdiepingen. Inspringende, smalle, verhoogde inkomtravee op de rechterhoek, van drie bouwlagen onder stijl leien tentdak met kroonlijst. Inkom met bovenlicht onder platte luifel. Brede linker erkertravee, met driezijdige bezette gelijkvloerse erker (mogelijk in een latere fase aangepast) onder leien dak, gekoppelde vensters ter hoogte van de verdieping, onder leien mansardedak met kroon- en daklijst en voorzien van dakvenster met houten pilasters en fronton. Houtwerk in goede staat.

Remise/garage aangebouwd aan linker zijgevel circa 1924, van een bouwlaag en een travee onder pannen zadeldak. Poort met nevenlichten onder ijzeren I-balk met bloemmotief. Rondbogig vensterdeur en ronde nevenlichten onder het puntdak. Decoratieve daklijst met smeedijzeren pinakel op de nok.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 802 # 733 (1924).
  • VANVELDHOVEN S. (projectleidster) 2008: Snelinventarisatie St. Mariaburg Ekeren, Archiefonderzoek Havermans.

Auteurs: Cappuyns, Toon
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa Céline [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214710 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.