Villa ontworpen door Fl. Verbraeken

Beschrijving

Eclectisch landhuis in tuin, met bouwaanvraag uit 1900 naar ontwerp van Floris Verbraeken in opdracht van Antoon Van den Weyngaert, ontwikkelaar van de wijk Sint-Mariabrug. Architect Floris Verbraeken werd voor heel wat gebouwen in deze wijk aangesproken en bepaalde met zijn pittoreske, eclectische bouwstijl het beeld van de wijk. Dit is één van de reeks landhuizen gebouwd circa 1898-1900, kort na elkaar en na aanleg van dit deel van de Willy Staeslei, toen 'Marialei'.

Bakstenen gebouw van twee bouwlagen en twee traveeën onder leien mansardedak met kroon- en daklijst. Over achter- en zijgevels doorlopende banden van zwarte baksteen. Rechts uitspringende venstertravee met venster onder gemetste korfboog; waarboven rechthoekig venster; waarboven venster onder hardstenen rondboog onder dakuitsprong met puntdak met hoekstenen en deklijst van hardsteen. Links brede erkertravee met venster onder gemetste korfboog; waarboven rechthoekige houten erker; waarboven klein balkon met balustrade voor in het dak uitspringende vensterdeur met houten pilasters onder leien dak. Twee schoorstenen in de linker zijgevel, licht uitspringend vanaf de verdieping. Verbouwde gevels of niet uitgevoerd volgens plan: onder meer hardstenen vensterbekroningen.

• VANVELDHOVEN S. (projectleidster) 2008: Snelinventarisatie St. Mariaburg Ekeren, Archiefonderzoek Havermans.

Auteurs: Cappuyns, Toon