erfgoedobject

Villa

bouwkundig element
ID
214712
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214712

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Eclectische villa in tuin. Dit is één van de beter bewaarde van de reeks villa's gebouwd kort na aanleg van dit deel van de Willy Staeslei, toen 'Marialei', in 1898. Het pittoreske, eclectische ontwerp is quasi-identiek met dat van onder meer de nummers 87, 89 en 92.

Bezette en geschilderde baksteenbouw van twee bouwlagen en twee traveeën onder leien mansardedak met kroon- en daklijst en voorzien van dakvensters met houten pilasters en fronton. Kelderverdieping met betraliede, licht getoogde keldervensters. Diep inspringende smalle inkomtravee op de linkerhoek, met hardstenen trap die toegang geeft tot het verhoogd gelijkvloers. Dubbele deur met decoratief houtwerk en betraliede deurvenster, van recenter datum. Brede rechter travee met gekoppelde, licht getoogde, betraliede keldervensters, gelijkvloers geopend onder ijzeren pouterel met bloemmotief en verdieping met gekoppelde, licht getoogde vensters. Zijgevels met licht getoogde vensters. Aanbouw van drie bouwlagen onder plat dak in de achtergevel.

  • VANVELDHOVEN S. (projectleidster) 2008: Snelinventarisatie St. Mariaburg Ekeren, Archiefonderzoek Havermans.

Auteurs: Cappuyns, Toon
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214712 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.