erfgoedobject

Burgerhuis in beaux-artsstijl

bouwkundig element
ID: 214715   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214715

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van Willy Tuyttens, naar een ontwerp door de architect Eugène Geefs uit 1923. De rijwoning met een gevelbreedte van drie traveeën telt drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde (leien). De woning Tuyttens behoort tot de allerlaatste realisaties van Geefs, die in 1925 overleed. Als architect actief vanaf omstreeks 1885, bouwde hij in de periode vóór de Eerste Wereldoorlog meerdere burgerhuizen in klassiek geïnspireerde eclectische stijl. Tot zijn belangrijkste werken behoort het verdwenen Tolhuis, dat hij samen met Joseph Schadde ontwierp.

De lijstgevel onderscheidt zich door een volledig natuurstenen parement, met een verzorgde detaillering. Symmetrisch van opbouw, bestaat de compositie uit een gedrukte pui en een door kolossale pilasters gemarkeerde bovenbouw, afgewerkt met het klassieke hoofdgestel. In overeenstemming met de interieurindeling, legt een bow-window met drielicht de klemtoon op de bel-etage. Het decor van chutes met strik en medaillons met parellijst, en het bekronende smeedijzeren balkon, zijn ontleend aan de Lodewijk XVI-stijl. De pui en de bovenste verdieping hebben getoogde muuropeningen. Het houten schrijnwerk van de deur en vensters is bewaard; de dakkapellen met fronton kregen een nieuwe bekleding.

De plattegrond beantwoordt aan de typologie van de bel-etagewoning, die over de volledige breedte wordt opgedeeld door de centrale traphal met bovenlicht. Volgens de bouwplannen biedt de lage begane grond ruimte aan de inkom, de ontbijtkamer en de keuken met keukenlift. Op de bel-etage neemt het salon de straatzijde in en de eetkamer de tuinzijde. De tweede verdieping omvat vermoedelijk twee slaapkamers en de badkamer, met bijkomende slaapvertrek of meidenkamer(s) op de mansarde.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1923#15793.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2012


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis in beaux-artsstijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214715 (Geraadpleegd op 08-04-2020)