Meergezinswoning in art-decostijl

Beschrijving

Meergezinswoning in art-decostijl gebouwd in opdracht van Edmond Marckx, naar een ontwerp door de architect Raymond Ceurvorst uit 1926. Marckx baatte op het aanpalende perceel de Grande Garage Van Rijswijck uit, een parkeergarage in beaux-artsstijl door architect Jos. Bascourt uit 1923. Dit ruime complex met individuele garageboxen rond een binnenplein, ten behoeve van de welgestelde burgerij van de Jan Van Rijswijcklaan, werd in 1968 gesloopt. De meergezinswoning met winkel, vermoedelijk bedoeld als vastgoedinvestering, behoort tot het vroege werk van Ceurvorst, wiens loopbaan kort na de Eerste Wereldoorlog van start ging. Een gemeenschappelijk kenmerk van zijn eerste realisaties, is de veeleer conventionele gevelcompositie in combinatie met een discrete art-deco-ornamentatie.

Met een gevelbreedte van twee ongelijke traveeën, omvat de rijwoning vier bouwlagen onder een pseudo-mansarde (leien). De lijstgevel met een bekleding in simili-natuursteen, beantwoordt aan een asymmetrische compositie met de klemtoon op de brede zijtravee. Deze wordt gemarkeerd door een over de eerste twee verdiepingen oplopende bow-window met balkon. De art-decostijl uit zich vooral in de typische canelures en de reliëfs met voorstelling van bloemenkorven en tropische vogels op borstweringen, penanten en in de fries. Van het oorspronkelijk houten schrijnwerk is enkel de privé-deur bewaard; de winkelpui werd vernieuwd met behoud van de indeling.

De plattegrond omvat de winkel op de begane grond, waarbij volgens de bouwplannen een woonkwartier aansluit. De appartementen die telkens een volledige verdieping beslaan verbonden door het trappenhuis, omvatten een salon-eetkamer, een slaapkamer, badkamer en keuken. Dankzij een overkraging beschikken de twee bovenste flats over een extra slaapkamer. Onder het dak bevinden zich vier mansardekamers.