Kapel te Boembeke

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel te Boembeke

Beschrijving

Kapel te Boembeke, recente benaming gegeven door de laatste eigenaar vzw Natuurpunt bij de herstelwerken van de kapel (2008-2009). Oorspronkelijke toewijding of patroonheilige niet bekend. Wegkapel gelegen in de Zwalmvallei aan de rand van een oude hoogstamboomgaard naast grote voormalige hoeve. Opgericht vlakbij de Boembekemolen of watermolen te Boembeke aan de samenvloeiing van de Boembeek en Zwalm, tevens grensgebied met de gemeenten Brakel (Michelbeke) en Zwalm (Rozebeke). Kapel uit het begin van de 20ste eeuw, volgens het kadasterarchief gebouwd voor 1933, toenmalig bezit van de familie Van den Meerschaut eigenaars van de aanliggende hoeve. Volgens mondelinge bron werd bij herstel van het schrijnwerk van de kapeldeur binnenin de kapel een opschrift van de schrijnwerker aangetroffen met jaartal 1908. Volgens mondelinge overlevering (buurtbewoners) werd de kapel opgericht door burgemeester Van den Meerschaut naast zijn hoeve als bedanking voor de genezing van zijn vrouw. De kapel werd gerestaureerd in 2008-2009 naar ontwerp van architecte Gratienne Van de Velde (Sint-Maria-Oudenhove) en heringewijd op 28 juni 2009.

Wegkapel met een opvallend karakter door de hoogte van de constructie en de kleurrijk uitgewerkte voorgevel. Baksteenbouw op rechthoekige plattegrond met driezijdige sluiting waarbij de hoeken gemarkeerd zijn door lisenen. Steil zadeldak bekleed met geglazuurde, zwarte mechanische pannen. De dakoverstek boven de voorpuntgevel is met gegolfde windborden afgezet. Voorpuntgevel in rode machinesteen en contrasterende accentuering in geel en zwart van de gevelhoeken, het portaal en het bovenvenstertje in de geveltop. Brede spitsboogvormige toegang met dubbele deur. Bij de restauratie werd het schrijnwerk van beide rondbogige zijvensters vernieuwd. De gewone beglazing werd vervangen door glas-in-loodramen van Willy en Stijn Van Alboom (Zottegem). Het glas-in-loodraam in het bovenlicht met opschrift "Kapel te Boembeke" is gesigneerd W & S Van Alboom 2009. In het driehoekige bovenvenstertje van de geveltop werd ook bij het herstel van de kapel een glasraam met kruismotief aangebracht afkomstig van een schenker.

Kapelinterieur met gepleisterde en geschilderde wanden, gedecoreerd in de kapelsluiting onder meer met leliemotief; blauw geschilderd gewelf. Polychrome tegelvloer met blauw kruismotief in het patroon. Wit Onze-Lieve-Vrouwebeeld op houten altaar.

Auteurs: Verbeeck, Mieke